Tako sardine kot tuna so bogate z beljakovinami in maščobnimi kislinami omega-3, čeprav v različnih količinah.
Tako tuna kot sardine so zelo zdrave / foto depositphotos.com
Sardine in tunino je priporočljivo uživati, ker sta vir visokokakovostnih beljakovin in srcu koristnih maščobnih kislin omega-3.
Podatki o hranilni vrednosti
Kot je zapisala strokovnjakinja za prehrano Carina Tolentino, 100-gramska porcija konzerviranih sardin v primerjavi z enako porcijo tune, konzervirane v olju, vsebuje:
Sardine / tuna
- kalorij: 208 / 198;
- beljakovine: 24,6 g / 29,1 g;
- skupne maščobe: 11,4 g / 8,2 g;
- omega-3: 982 mg / 128 mg.
Kot je zapisal Verywellhealth, so z maščobnimi kislinami omega-3 bogatejše sardine. Čeprav velja tuna za dober vir maščobnih kislin omega-3 (128 mg na porcijo), sardine v enakovredni porciji vsebujejo bistveno več omega-3: 982 mg.
Maščobne kisline omega-3 so med glavnimi lipidi, ki so zdravi za srce in možgane in jih najdemo v tej ribi. Številna zdravstvena priporočila poudarjajo pomen maščobnih kislin omega-3 za zdravje srca in ožilja ter živčnega sistema. Koristi lahko vključujejo:
- Izboljšan lipidni profil;
- zmanjšanje tveganja za aritmijo (motnje srčnega ritma);
- možna zaščita pred vnetji, srčno-žilnimi in nevrološkimi boleznimi.
Več beljakovinsko bogate tune. Na splošno obe ribi vsebujeta potrebne odmerke beljakovin, vendar tuna prekaša sardine s približno 4,5 grama dodatnih beljakovin na porcijo.
Beljakovine so nujne za skoraj vse procese v telesu. Večina rib, vključno s sardinami in tuno, velja za visokokakovostne vire beljakovin, saj vsebujejo popolne beljakovine. Popolne beljakovine vsebujejo vseh 9 aminokislin, ki jih telo ne more proizvesti samo.
Več novic o koristih dobre prehrane
Znanstveniki so pred kratkim odkrili še eno dieto, ki je lahko skrivnost dolgega in zdravega življenja. Ugotovili so, da je povezavo med tem, kaj je na krožniku, in dolgoživostjo življenja ljudi vse težje prezreti.

