Študija je pokazala, da lahko vsakodnevno uživanje datljev pomaga znižati raven skupnega holesterola.
Nutricionistka povedala, kako koristni so datlji / foto depositphotos.com
Datlji – bogat vir hranilnih snovi, kakšne so njihove koristi za zdravje, pa ne vedo vsi.
Nutricionistka Amy Davies je pojasnila, kakšne so zdravstvene koristi datljev in ali bi jih morali dodati v svojo prehrano, piše Prevention.
Zdravstvene koristi datljev
Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo pet srednje velikih datljev vsebuje:
- 277 kalorij;
- 2 g beljakovin;
- 0 g maščob;
- 75 g ogljikovih hidratov;
- 7 g vlaknin.
Datlji so bogati tudi z vitamini, minerali in antioksidanti. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo so med njimi:
- 64 miligramov (mg) kalcija (6 % priporočenega dnevnega vnosa);
- 54 mg magnezija (17 % priporočenega dnevnega vnosa);
- 696 mg kalija (27 % priporočenega dnevnega vnosa);
- 1,61 mg niacina (12 % priporočenega dnevnega vnosa).
Datlji lahko podpirajo zdravje srca
“Datlji so bogati z magnezijem, kalijem in vlakninami, ki pomagajo vzdrževati zdrav krvni tlak, saj sproščajo krvne žile in normalizirajo raven natrija,” je povedala strokovnjakinja za prehrano Michelle Rutenstein.
Študija je pokazala, da lahko vsakodnevno uživanje datljev pripomore k znižanju ravni skupnega holesterola in “slabega” holesterola.
Datlji pomagajo v boju proti vnetjem
“Datlji so bogati tudi z antioksidanti, vključno s flavonoidi, karotenoidi in fenolnimi kislinami, ki pomagajo zmanjševati vnetja, nevtralizirajo proste radikale in ščitijo krvne žile pred oksidativnimi poškodbami,” je opozoril Rutenstein.
Preberite tudi:
Po podatkih študije lahko zlasti fenolne kisline blokirajo delovanje encimov, povezanih z razvojem bolezni, kot so visok krvni tlak, presnovne motnje in nevrodegenerativne bolezni.
Ne povzročajo skokovitega naraščanja sladkorja v krvi
Kljub visoki vsebnosti ogljikovih hidratov in sladkorja raziskave kažejo, da datlji ne dvigujejo ravni sladkorja v krvi tako kot druga živila z visoko vsebnostjo sladkorja. Še več, glede na študijo ga lahko celo pomagajo zniževati. To je predvsem posledica nizkega glikemičnega indeksa datljev, je poudaril Davis, kar pomeni, da se počasi prebavljajo in ne povzročajo skokovitega porasta sladkorja v krvi.
Več novic o koristih datljev
Datlji so znani po visoki vsebnosti koristnih mikroelementov: vsebujejo vitamine skupine B, PP ter železo, kalij, kalcij, magnezij in fosfor.
Ta izdelek pozitivno vpliva na zdravje. Zlasti koristi datljev za ženske so nesporne – koristni so med nosečnostjo in dojenjem, krepijo živčni sistem žensk, blažijo simptome poporodne bolezni.

