Oba napitka sta koristna za vaše zdravje in bosta koristila tudi tistim, ki so na dieti.
Znanstveniki so povedali, katera kava je bolj zdrava / foto depositphotos.com
Črna kava in espresso sta dve priljubljeni pijači, vendar vsaka od njiju vsebuje različne količine kofeina in antioksidantov.
Če primerjamo enako velike porcije, espresso vsebuje več kofeina in antioksidantov, piše Verywellhealth. Ugotavljamo, da ima espresso morda več antioksidantov na porcijo. Študija poudarja, da espresso vsebuje dvakrat več polifenolov kot druge vrste kave.
Espresso ima večjo antioksidativno aktivnost. Antioksidanti v espressu imajo morda večjo sposobnost nevtralizacije prostih radikalov.
Vendar je redko, da bi spili samo 30 ml črne kave. Espresso se običajno postreže v 30 ml.
Preberite tudi:
Posledično je večja vsebnost in aktivnost kofeina in antioksidantov lahko povezana z manjšo količino espressa in ne s samim napitkom.
Če primerjamo 240-mililitrsko skodelico črne kave s 30-mililitrsko skodelico espressa, ima črna kava večjo vsebnost kofeina in antioksidantov.
Kaj je črna kava?
Črno kavo pripravimo tako, da mleta kavna zrna kuhamo v vroči vodi. Zanjo so značilni temna barva, grenak okus in značilna kavna aroma.
Kaj je espresso?
Espresso je kavni napitek, ki ga pripravimo tako, da vročo vodo pod visokim pritiskom speljemo skozi fino zmleta pražena kavna zrna.
Pri tem načinu kuhanja nastane majhna, koncentrirana kava, za katero so značilni intenziven okus, bogata aroma in krema.
Za razliko od drugih načinov priprave je za espresso značilna visoka koncentracija topnih kavnih snovi, na katero vplivajo temperatura vode, tlak, mletje in razmerja priprave.
Črna kava in espresso: hranilna vrednost
Skodelica črne kave vsebuje 96 miligramov (mg) kofeina, kar je več kot 63 mg v porciji espressa.
Hranilne snovi v 30 gramih črne kave in espressa:
Črna kava / espresso
- kalorije: manj kot 1 / 2,5;
- kofein: 12 mg na 30 gramov / 63 mg na 30 gramov;
- polifenoli: 20-40 mg / 60-90 mg.
Večina odraslih lahko varno zaužije 400 mg kofeina na dan, kar približno ustreza dvema do trem 350-mililitrskim skodelicam kave.
Med nosečnostjo je najbolje popiti največ 200 mg kofeina na dan.
V publikaciji je navedeno, da telo hitro absorbira kofein v krvni obtok, pri čemer se večina tega zgodi v prebavilih, vključno z usti in želodcem. V nasprotju z drugimi živili jetra ne prispevajo bistveno k presnovi kofeina.
Druge novice o kavi
Nedavno so strokovnjaki za prehrano razkrili 7 najbolj zdravih načinov pitja kave. Ti so precej preprosti in, kar je najpomembneje, lahko koristijo telesu. Opozorili so, da lahko že majhne spremembe, od tega, kaj dodate kavi, do načina kuhanja, vplivajo na vaše zdravje.

