Zakaj čokolada postane bela in ali jo lahko jeste: strokovnjak je povedal o vseh odtenkih

Večina ljudi meni, da je takšno čokolado nevarno jesti.

Vendar pa lahko zaradi določenih pogojev postane bela in to je normalno, zagotavlja strokovnjak / flickr photo

Ko odprete svojo najljubšo tablico čokolade in vidite, da je videti zaprašena ali celo pobeljena, takoj postane neokusna. Čeprav se ta kredna patina na površini morda zdi sumljiva, ne smete paničariti in čokolade takoj zavreči. Tako pravi profesionalna čokoladnica Anne Wolf, ki se ukvarja s čokolado, martha stewart.

“Sem profesionalna čokoladnica in vam povem, da to, čemur mi strokovnjaki pravimo ‘plesniva čokolada’, ne pomeni, da se je pokvarila – le izgubila je svojo temperaturo. (To se zgodi tudi najboljšim.),” je poudarila.

Dobra novica je, da je vaša čokolada še vedno varna za uživanje.

Kaj je kaljena čokolada?

Čokolada, ki jo jeste ali uporabljate za peko, je kaljena. Temperiranje je postopek skrbnega segrevanja, ohlajanja in mešanja čokolade, da se njeni maščobni kristali pravilno razporedijo.

Pravilno temperirana čokolada ima sijajen lesk, ob lomljenju izrazito “prasketanje” in teksturo, ki pri sobni temperaturi ostane čvrsta in gladka.

“Ta sijaj in hrustljavost zagotavlja prav kakavovo maslo. Ta se lahko strdi v eno od šestih različnih kristalnih oblik, vsaka pa ima edinstveno tališče od 63 do 97 stopinj Fahrenheita (17 do 36 ℃ – My), odvisno od tega, ali gre za temno, mlečno ali belo čokolado. Le ena od teh oblik – kristal beta – je dovolj stabilna, da lahko ustvari gladko prevleko, ki odbija svetlobo. Ko se kakavovo maslo v tej obliki ohladi in strdi, se skrči in tvori gosto, sijočo površino, ki ostane trdna, dokler se ne sreča s toploto vaših ust,” je pojasnil Wolf.

Zakaj se na čokoladi pojavi bela patina?

Čokoladarji menijo, da bi morala biti čokolada vedno naprodaj v popolnem stanju, vendar je življenje nepredvidljivo. Možno je, da je pošiljka dolgo časa ležala na nakladalni rampi, da je vaša shramba postala vlažna ali da je bila čokolada predolgo v prtljažniku.

“Ta nihanja temperature in vlage čokolado izvzamejo iz stabilnega stanja, kar omogoči, da manj urejeni maščobni kristali prevzamejo vlogo ali pa povzroči migracijo sladkorja in njegovo ponovno kristalizacijo na površini. Rezultat je bela, progasta ali mastna površina na otip, ki jo imenujemo maščobni obloge, ali pa pegasta, kredasta, prašna površina na otip, ki jo imenujemo sladkorne obloge,” je poudaril strokovnjak.

Ali je uživanje takšne čokolade varno?

Po Wolfovih besedah bela barva na čokoladi ne vpliva na varnost ali splošni okus, temveč le na teksturo.

“Morda boste opazili, da se čokolada drobi, namesto da bi se lomila, ali da je na jeziku nekoliko zrnata, namesto da bi se topila kot svila. Ker tekstura vpliva na to, kako se čokolada topi na vaših brbončicah, lahko vpliva na to, kako zaznavate njen okus, tako da je ta nekoliko pridušen ali mlačen. Vendar je to popolnoma popravljivo in ko se čokolada obnovi, ponovno pridobi svoj polni okus in aromo ter je pripravljena na vaše uživanje,” je zagotovil čokoladni mojster.

Preberite tudi:

Drugi strokovni nasveti

Pred tem so strokovnjaki za prehrano našteli 6 pijač, ki vsebujejo več sladkorja kot krofi. Po njihovem mnenju so na seznamu sladki čaj, čaji, sladkani z medom, gazirane pijače, limonade, športni in kavni napitki.

Prav tako so strokovnjaki za prehrano pojasnili, kakšne koristne lastnosti ima persimon in kako ga jesti. Znano je, da ima ta sadež visoko vsebnost vode, po nekaterih raziskavah lahko doseže 80,3 %.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki