Povedali vam bomo, kaj naredi kavo s soljo in v katerih državah se ta pijača pije.
Kavo lahko pripravimo na več načinov / foto freepik.com
Kava je že dolgo sestavni del številnih kultur. Odvisno od države se razlikuje način njene priprave, pa tudi to, kako in s čim jo ljudje pijejo.
Danes vam bomo povedali, v kateri državi pijejo kavo s soljo in zakaj to počnejo.
Kava s soljo – prednosti in običaji
Začnimo z dejstvom, da bo v nasprotju z napačnim prepričanjem takšen napitek zelo blagega in bolj izrazitega okusa, ne le s slanimi notami. Začimba ne bo le zmehčala vode. Odstranila bo kavno grenkobo in uravnovesila kislost. Zaradi natrijevih ionov bo imela kava osupljiv vonj, saj bodo okrepili okus.
Tisti, ki ne marate grenkobe v tem napitku, hkrati pa ne želite dodajati sladkorja, lahko uporabite to začimbo, saj bo delovala na podoben način, vendar vam bo omogočila, da ostanete znotraj dnevne omejitve kalorij.
Obstajajo še drugi razlogi, zakaj pijemo kavo s soljo. V vročih deželah, kjer se ljudje veliko potijo, ta začimba pomaga vzpostaviti ravnovesje soli v telesu, kar je zelo pomembno za ohranjanje zdravja.
V Turčiji je s to pijačo povezana zanimiva tradicija. Dekle lahko svojemu zaročencu postreže zelo slano kavo, da bi pokazalo, da ga ne mara. To je prefinjen način zavrnitve simpatije, ne da bi kar koli rekla.
Ko smo razčistili, zakaj v različnih državah kavi dodajajo sol, si oglejmo nekaj receptov, kako takšen napitek ponoviti doma.
Najprej je treba opozoriti, da mora biti kava zelo drobno mleta. V nasprotnem primeru začimbe ne bodo pokazale takšne učinkovitosti, kot bi si želeli. Upoštevati je treba, da je instant kava s soljo različica za redke ljubitelje, tradicionalno pa se za to pijačo jemljejo kakovostna zrna.
Kava s soljo – klasični recept
To različico lahko štejemo za osnovno. Z njo morate začeti, če takšnega napitka še niste poskusili. Zanjo vzamemo:
- 150-180 mililitrov vode;
- 1,5 čajne žličke mlete kave;
- ščepec soli;
- sladkor po okusu.
Začimbe in kavo dajte v jesuvrah, prilijte vodo in segrevajte na nizki temperaturi. Ko se začne dvigovati pena, jo odstavite z ognja, da se usede, in ponovno segrejte. Nato prelijte v skodelico in uživajte v pijači.
Če želite pripraviti kavo s soljo in mlekom, in tudi ta možnost obstaja, potem morate količino vode zmanjšati na 100 mililitrov, razliko pa pokriti z mlekom. Ločeno ga segrejemo, po želji stepemo do pene in ga vlijemo v pripravljen napitek.
Kava s soljo in poprom
To je zelo nenavadna različica, ki bo zagotovo našla svoje oboževalce. Začimbe bodo dodale pikantnost in obogatile okus. Za pripravo vzemite:
- 15-100 mililitrov filtrirane vode;
- čajna žlička mlete kave;
- ščepec soli;
- ščepec popra.
Začimbe, kavo in vodo vlijte v jesuvrah. Na štedilniku segrevajte, dokler se ne pojavi dišeča pena, za 1-2 minuti odstavite z ognja in vrnite nazaj. Ko začne pijača ponovno vreti, jo lahko prelijete v skodelico.
Če smo že vedeli, zakaj kavi dodajati sol, kaj pa poper? Doda pikantno ostrino in rahlo vročino, zlasti črni ali kajenski. Začimba mora biti sveže mleta, da dobi največjo aromo in okus.
Hkrati velja omeniti, da v nekaterih azijskih državah kavi poleg popra dodajajo tudi klinčke in kardamom. Takšen napitek bo po okusu zelo podoben začinjenemu čaju masala, ki je tradicionalna indijska pijača.

