Sočno hrustljavo kislo zelje: 3 najboljši recepti za eleganten prigrizek

To poslastico bo znala pripraviti vsaka gostiteljica.

Okusno vloženo cvetačo lahko pripravi vsaka gostiteljica / foto depositphotos.com

Marinirano cvetačo lahko pripravimo tako poleti kot pozimi – zelenjava se v trgovinah prodaja skoraj vse leto, le cena zanjo se razlikuje glede na letni čas. Kljub temu pa, če želite, da bo hrustljava vložena cvetača na vaši mizi – raje zapišite najuspešnejše recepte.

Najokusnejša vložena cvetača s korenčkom in papriko

Slan prigrizek, ki bo zagotovo všeč vsem Ukrajincem – pripravljen je zelo preprosto, vi pa boste imeli izjemen užitek.

Sestavine:

  • 1 kg cvetače;
  • 0,5 kg paprike;
  • 0,5 kg korenja;
  • šopek peteršilja;
  • 200 ml sončničnega olja;
  • 170 ml 9-odstotnega kisa;
  • 250 g sladkorja;
  • 2-3 žlice soli;
  • 6 strokov česna;
  • 1 žlička mletega popra;
  • 1 liter ohlajene vrele vode.

Svežo cvetačo narežite na cvetove in jo oplaknite pod tekočo vodo. Korenje olupimo, naribamo ali narežemo na tanke slamice, enako storimo s papriko. Sesekljajte česen in sesekljajte peteršilj. V manjši ponvi zavrite liter in pol vode, vanjo dajte zelje, počakajte, da tekočina ponovno zavre, in ga kuhajte 5 minut, nato ga odstranite na cedilo in ohladite.

V ločeni posodi pripravite marinado, zmešajte liter hladne vrele vode, olje, kis, sol, sladkor, poper in česen ter temeljito premešajte, dokler se ne raztopijo. Ohlajeno zelje, korenje, papriko in peteršilj dajte v plastično skledo, prelijte z marinado in premešajte. Skledo pokrijte s folijo za živila in jo čez noč postavite v hladilnik, da se zelenjava marinira. Do jutra boste imeli pripravljeno marinirano cvetačo – recept, kot vidite, je elementaren, vendar se prigrizek izkaže za zelo okusnega.

Marinirana korejska cvetača

Še en uspešen način kuhanja zelenjave – izpade bolj pikanten kot v prvem receptu, vendar prav tako pride prav.

Sestavine:

  • ena cvetača (teža približno 600 gramov);
  • en korenček;
  • dva stroka česna;
  • šopek peteršilja;
  • čajna žlička mletega koriandra;
  • pol čajne žličke mlete rdeče paprike;
  • tri žlice limoninega soka;
  • tri žlice sončničnega olja;
  • ena in pol žlice sladkorja;
  • sol.

Začnite na enak način kot v zgornjem receptu – zelje narežite na koščke, oplaknite, skuhajte v vreli vodi, nato odcedite in ohladite. V ločeno manjšo posodo vlijemo 4-5 žlic zelne juhe, 2 žlički soli, sladkor, limonin sok in olje. Postavite na ogenj in kuhajte, dokler se sladkor in sol ne raztopita. Korenje olupimo, operemo in naribamo ter ga združimo v skledi z zeljem in sesekljanim peteršiljem.

Preberi tudi:

Na isto mesto dodajte česen, stisnjen skozi stiskalnico, mleti koriander in rdečo papriko. Zelenjavo prelijemo z marinado, premešamo in za 1 uro postavimo v hladilnik. Marinirana korejska cvetača se bo dobro prepojila, če jo v tem času nekajkrat premešate.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki