To poslastico bo znala pripraviti vsaka gostiteljica.
Okusno vloženo cvetačo lahko pripravi vsaka gostiteljica / foto depositphotos.com
Marinirano cvetačo lahko pripravimo tako poleti kot pozimi – zelenjava se v trgovinah prodaja skoraj vse leto, le cena zanjo se razlikuje glede na letni čas. Kljub temu pa, če želite, da bo hrustljava vložena cvetača na vaši mizi – raje zapišite najuspešnejše recepte.
Najokusnejša vložena cvetača s korenčkom in papriko
Slan prigrizek, ki bo zagotovo všeč vsem Ukrajincem – pripravljen je zelo preprosto, vi pa boste imeli izjemen užitek.
Sestavine:
- 1 kg cvetače;
- 0,5 kg paprike;
- 0,5 kg korenja;
- šopek peteršilja;
- 200 ml sončničnega olja;
- 170 ml 9-odstotnega kisa;
- 250 g sladkorja;
- 2-3 žlice soli;
- 6 strokov česna;
- 1 žlička mletega popra;
- 1 liter ohlajene vrele vode.
Svežo cvetačo narežite na cvetove in jo oplaknite pod tekočo vodo. Korenje olupimo, naribamo ali narežemo na tanke slamice, enako storimo s papriko. Sesekljajte česen in sesekljajte peteršilj. V manjši ponvi zavrite liter in pol vode, vanjo dajte zelje, počakajte, da tekočina ponovno zavre, in ga kuhajte 5 minut, nato ga odstranite na cedilo in ohladite.
V ločeni posodi pripravite marinado, zmešajte liter hladne vrele vode, olje, kis, sol, sladkor, poper in česen ter temeljito premešajte, dokler se ne raztopijo. Ohlajeno zelje, korenje, papriko in peteršilj dajte v plastično skledo, prelijte z marinado in premešajte. Skledo pokrijte s folijo za živila in jo čez noč postavite v hladilnik, da se zelenjava marinira. Do jutra boste imeli pripravljeno marinirano cvetačo – recept, kot vidite, je elementaren, vendar se prigrizek izkaže za zelo okusnega.Marinirana korejska cvetača
Še en uspešen način kuhanja zelenjave – izpade bolj pikanten kot v prvem receptu, vendar prav tako pride prav.
Sestavine:
- ena cvetača (teža približno 600 gramov);
- en korenček;
- dva stroka česna;
- šopek peteršilja;
- čajna žlička mletega koriandra;
- pol čajne žličke mlete rdeče paprike;
- tri žlice limoninega soka;
- tri žlice sončničnega olja;
- ena in pol žlice sladkorja;
- sol.
Začnite na enak način kot v zgornjem receptu – zelje narežite na koščke, oplaknite, skuhajte v vreli vodi, nato odcedite in ohladite. V ločeno manjšo posodo vlijemo 4-5 žlic zelne juhe, 2 žlički soli, sladkor, limonin sok in olje. Postavite na ogenj in kuhajte, dokler se sladkor in sol ne raztopita. Korenje olupimo, operemo in naribamo ter ga združimo v skledi z zeljem in sesekljanim peteršiljem.
Preberi tudi:
Na isto mesto dodajte česen, stisnjen skozi stiskalnico, mleti koriander in rdečo papriko. Zelenjavo prelijemo z marinado, premešamo in za 1 uro postavimo v hladilnik. Marinirana korejska cvetača se bo dobro prepojila, če jo v tem času nekajkrat premešate.

