To meso zvišuje raven “slabega” holesterola.
Kardiolog priporoča izključitev te vrste mesa iz prehrane / depositphotos.com
Meso je dejansko osnova prehrane večine ljudi. Vendar pa po navedbah publikacije Parade kardiologi pravijo, da lahko nekatere njegove vrste negativno vplivajo na naše zdravje na splošno, in sicer na zdravje srca.
Kako meso vpliva na vaše zdravje
Čeprav je meso nedvomno ključni vir beljakovin in železa za ljudi z anemijo, pa po eni od študij iz leta 2021 predstavlja povečano tveganje za razvoj nekaterih resnih bolezni, vključno s srčnimi boleznimi, pljučnico in sladkorno boleznijo.
Po mnenju doktorice Joyce Oen-Hsiao največ koristi za zdravje srca prinaša rastlinska prehrana, zlasti kar zadeva zniževanje holesterola in krvnega tlaka.
“To je posledica pomanjkanja maščob in visoke vsebnosti vlaknin v rastlinah, ki prav tako pomagajo zniževati raven holesterola. Večji vnos zelenjave, sadja, polnozrnatih žit, stročnic, stročnic in oreščkov v prehrani je povezan z manjšim tveganjem smrti zaradi bolezni srca in ožilja,” pravi.
Najslabše meso za zdravje srca po mnenju kardiologa
Dr. Oen-Xiao pravi, da obstajata dve vrsti mesa, ki sta škodljivi za zdravje srca. Prva je rdeče meso, zlasti njegovi mastni deli.
“To meso vsebuje veliko nasičenih maščob, ki lahko zvišajo raven holesterola LDL,” opozarja. “Zlasti visoka raven nasičenih maščob lahko poveča raven slabega holesterola, ki se lahko nalaga na srčnih arterijah in povzroča kopičenje, ki lahko sčasoma blokira pretok krvi v arterijah. Do blokade lahko pride tako v srčnih arterijah, kar lahko privede do srčnega infarkta, kot tudi v možganskih arterijah, kar lahko privede do možganske kapi.”
Druga vrsta nezdravega mesa so delikatesne mesnine in hot dogi, za katere Dr. Oen-Xiao pravi, da “vsebujejo veliko nasičenih maščob in natrija”. Dodaja, da lahko visoka vsebnost natrija povzroči visok krvni tlak in otekanje nog.
Kardiologinja pravi, da prekomerno uživanje rdečega mesa povečuje tveganje za nastanek raka in debelosti. Pozorni morate biti tudi na visoko vsebnost nitratov v mesnih delikatesah in hot dogih.
“Ta snov dokazano povečuje tveganje za nastanek raka in visokega krvnega tlaka,” pojasnjuje.
Dr. Oen-Hsiao se strinja z Ameriškim združenjem za srce, ki priporoča omejitev uživanja rdečega mesa na puste kose in do 6 % vseh kalorij v prehrani.
“Med bolj zdravimi vrstami mesa so pečena ali parjena perutnina brez kože ter ribe, po možnosti losos in druge ribe z visoko vsebnostjo maščobnih kislin omega-3,” pravi.
Že prej so nam kardiologi povedali, katero meso je bolj zdravo za krvni tlak – šunka ali puran.

