Uživanje čebule ne uničuje le bakterij, temveč pomaga tudi pri hujšanju in nadzoru ravni sladkorja v krvi.
Čebula je koristna tako surova kot kuhana / foto: pixabay.com
Čebula jedem ne doda le okusa, temveč je bogata tudi z antioksidanti in rastlinskimi spojinami, ki pomagajo v boju proti vnetjem in podpirajo imunski sistem, poroča verywellhealth.
V publikaciji je navedeno, da ima čebula 8 zdravilnih učinkov na človeško telo:
1. Ubije bakterije
Čebula lahko hkrati uniči 3 vrste bakterij:
- Escherichia coli (E. coli);
- Staphylococcus aureus (S. aureus);
- Bacillus cereus.
Kvercetin, eden od flavonoidov, ki jih najdemo v čebuli, lahko po podatkih študije zavira rast številnih vrst bakterij.
2. Pomaga v boju proti vnetjem
Je bogat vir flavonoidov (ki se borijo proti prostim radikalom v telesu), kot je kvercetin.
Opravljenih je bilo več študij na ljudeh, v katerih so preučevali povezavo med ravnjo kvercetina in imunomodulatornimi učinki. Študija iz leta 2016 je potrdila koristnost povečanega vnosa kvercetina.
3. ima antioksidativne lastnosti
Skupaj z drugimi vrtninami iz rodu Allium (kot so česen, por in šalotka) čebula vsebuje:
- flavanoide;
- Glutation;
- Selenove spojine;
- vitamina E in C.
V publikaciji je navedeno, da vse te sestavine prispevajo k antioksidativnim lastnostim čebule.
4. Pomaga nadzorovati raven sladkorja v krvi
V študijah na živalih se je izkazalo, da izvleček čebule Allium cepa znatno zmanjša visoko raven glukoze (sladkorja) v krvi. Če se izvleček čebule in zdravilo proti sladkorni bolezni metformin jemljeta sočasno, se lahko raven sladkorja v krvi na tešče zmanjša za 35-50 %, odvisno od odmerka.
V publikaciji je zapisano, da je to obetaven rezultat, zlasti glede na dostopnost in varnost čebule.
5. Spodbuja trdnost kosti
Študije so pokazale, da peptid GPCS, ki ga najdemo v čebuli, preprečuje razgradnjo kosti, zmanjšuje izgubo kostne mase in zmanjšuje tveganje za zlome.
6. Koristno za prebavni sistem
Čebula je eno najboljših probiotičnih živil, ki ščiti črevesno sluznico. Vsebuje inulin, prebiotično spojino, ki spodbuja zdravo rast črevesnih bakterij.
7. Ima številne koristne lastnosti
Čebula je zelo hranljivo živilo, ki lahko prispeva k zdravi prehrani. 1/2 skodelice surove čebule vsebuje le 30 kalorij, 0 g maščob, 7 g ogljikovih hidratov, 1 g beljakovin ter železo, kalij, kalcij, vitamina C in B6, folno kislino, cink in selen.
8. Spodbuja nadzor nad telesno težo
Prekomerna telesna teža je povezana s presnovnimi in vnetnimi spremembami, ki so posledica uživanja velikih količin nasičenih maščob. Z dodajanjem čebule k prehrani lahko znatno zmanjšate telesno težo, raven telesne maščobe in trigliceridov v krvi.
Nasveti za uživanje čebule
V publikaciji je navedeno, da je čebula koristna tako surova kot kuhana. Vendar pa kuhanje čebule zmanjša količino tiosulfinatov, spojin, zaradi katerih ima čebula protimikrobne, protiglivične in antibiotične lastnosti.
Hkrati je študija pokazala, da če čebulo pred kuhanjem sesekljamo, ohrani svoje koristne lastnosti.
Kje in katere sorte čebule saditi na zelenjavnem vrtu: koristni nasveti
Prej je My poročal, da je novembra najboljši čas za sajenje zimske čebule. Navedli smo najboljše sorte čebule za sajenje pod ozimnico, ki jih priporočajo številni kmetje. Navedeno je, da jih odlikujejo visoka odpornost proti boleznim, prijeten okus in velike glave.
Zapisali smo tudi, da so nam vrtnarji povedali, ali je mogoče čebulo posaditi na mesto, kjer je bil krompir. Strokovnjaki ugotavljajo, da imajo sicer pogoste bolezni, vendar čebula ne potrebuje veliko hranil. Če torej krompir ni bil z ničemer obolel, takšno menjavanje ne bo škodilo.

