V zvezi s pogostimi in dolgotrajnimi izpadi električne energije je strokovnjak opozoril na čas shranjevanja glavnih izdelkov, ki jih porabijo naši občané.
Zaradi pogostih izpadov električne energije je pomembno vedeti, koliko časa hrana dejansko “živi” brez hladilnika / kolaž My
Zaradi dolgotrajnih izpadov električne energije se številni naši občané soočajo z dejstvom, da se hrana hitro pokvari. Mnogi ne vedo, kako dolgo meso, mleko in sir dejansko “živijo” brez hladilnika.
Nutriciolog Olga Voynikova je agenciji My povedala, kakšen je rok trajanja mesa in drugih izdelkov, ki jih naši občané pogosto uživajo.
Kako hitro se pokvari mleko?
Po podatkih različnih organizacij in ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) se mleko pri sobni temperaturi – približno 20-25 stopinj – začne kvariti že v dveh urah. Če temperatura okolja doseže približno 30 stopinj, pa zadostuje že 1 ura. Ko se mleko začne kvariti, lahko ta izdelek štejemo za neprimernega za uživanje.
Kako dolgo lahko mleko hranimo brez hlajenja?
V zaprti tovarniški embalaži lahko nepredelano ali surovo mleko brez hlajenja hranite 1 do 2 uri, saj ima zelo visoko mikrobno aktivnost. V zaprti embalaži lahko pasterizirano mleko brez hlajenja hranimo največ 2 uri, medtem ko lahko ultra pasterizirano mleko na sobni temperaturi stoji od 3 do 6 mesecev. Tudi ultrapasterizirano mleko se lahko po odprtju posode hrani na sobni temperaturi največ 2 uri.
Kakšen je rok trajanja jogurta?
Jogurt lahko v hladilniku hranite od nekaj dni do približno mesec dni – vse je odvisno od načina izdelave izdelka. Ameriško ministrstvo za kmetijstvo priporoča, da se jogurt zunaj hladilnika hrani največ 2 uri.
Kako vem, da se je jogurt pokvaril?
Obstaja vizni znak – pokrovček embalaže nabrekne. Pokrovček nabrekne zaradi bakterij, ki se naselijo v izdelku in proizvajajo presežek plinov. Poleg tega ima lahko pokvarjen jogurt oster kisel ali kvasni vonj. Obstajajo tudi znaki, ki kažejo, da se je izdelek pokvaril, kot sta prekomerno izločanje sirotke in pojav plesni.
Ne smemo pozabiti, da če imamo izdelek na mizi več kot 2 uri, morda ni vidnih znakov kvarjenja – ne spremeni se niti vonj niti okus, vendar to še ne pomeni, da je ta izdelek varen za uživanje. Jogurta, ki ni bil v hladilniku več kot 2 uri, ne smemo zaužiti, tudi če nima značilnih znakov kvarjenja.
Kako dolgo lahko kefir zdrži brez hlajenja?
Kefir je fermentiran mlečni izdelek, tako kot jogurt. Mlečni izdelki so lahko brez hlajenja in se ne pokvarijo več kot 2 uri. Poleg tega – kefir se lahko pokvari ali fermentira še hitreje kot mleko ali jogurt, saj ima med drugim več aktivnih mikroorganizmov, ki spodbujajo fermentacijo.
Znaki kvarjenja kefirja se lahko ujemajo z znaki jogurta, obstaja pa tudi znak, ki je značilen samo zanj – v tem izdelku ne sme biti veliko grudic sluzi. Sam kefir mora biti bodisi popolnoma homogen bodisi bolj ali manj homogen – vse je odvisno od tehnologije njegove priprave. Poleg tega v kefirju ne sme biti pretirane karbonizacije in pene, saj je to znak prekomerne fermentacije izdelka.
Kako dolgo lahko meso leži brez hlajenja?
Tako surovo kot kuhano meso lahko na sobni temperaturi hranite največ 2 uri. Ta izdelek se precej hitro pokvari – v temperaturnem območju od 4 do 60 stopinj se lahko pospeši rast bakterij, zlasti salmonele. Vsakih 20 minut se lahko število škodljivih bakterij v mesu podvoji. Zato je shranjevanje mesa brez hlajenja precej slaba zamisel, zlasti če gre za surov izdelek.
Če je bilo meso ustrezno toplotno obdelano, ga lahko brez hlajenja ponovno shranjujemo največ 2 uri.
Kakšen je rok trajanja mesa?
Govedino, svinjino in jagnjetino lahko v povprečju hranite v hladilniku približno 3 do 4 dni, perutnino 1 do 2 dni, kuhano meso pa 3 do 4 dni.
Kako dolgo lahko kuhano hrano hranimo brez hladilnika?
Vroče jedi lahko brez hladilnika hranite več kot 2 uri, če jih stalno segrevate pri temperaturi, ki ni nižja od 60 stopinj. Hladne jedi pa lahko hranimo več kot 2 uri pri temperaturi, ki ni višja od 4 stopinj Celzija.
Če temperaturnega režima ne upoštevamo in končni izdelki preprosto ležijo na pultu pri temperaturi 20-25 stopinj, jih lahko hranimo največ 2 uri.
Kako dolgo lahko trdi sir leži brez hlajenja?
Trde sire, kot so parmezan, reggiano ali zelo staran čedar, lahko na sobni temperaturi hranite približno 6-8 ur. Manj kot je v siru vlage, tj. starejši in bolj star je, dlje ga lahko hranite brez hlajenja.
Kako dolgo lahko sir hranimo “Philadelphia” ?
Kremni siri se lahko v hladilniku hranijo povprečno 2-3 tedne. Brez hladilnika pa se njihov rok trajanja skrajša na 2-3 ure. Vendar se moramo najprej ravnati po priporočilih proizvajalca, ki jih je navedel na embalaži.
Kako ugotovim, da se je sir pokvaril?
Pokvarjenost sira se pokaže s spremembo strukture – pojavom sluzi, neobičajnih mokrih lis, zrnatostjo, prekomerno količino sirotke, amonijevim grenkim vonjem ali okusom. Jasen znak kvarjenja sira je plesen. Pri trdih sirih je plesen na vrhu in ta znak kvarjenja viden takoj, pri mehkih sirih pa je to težje – lahko je v notranjosti.
Kako varna so hitro pripravljena živila, ki jih nenehno odmrzujemo in ponovno zamrzujemo?
Odmrzovanje in ponovno zamrzovanje hitro pripravljenih živil ni dobra ideja, saj se bakterije ob vsakem odmrzovanju začnejo vse bolj aktivno razmnoževati. Večkratno zamrzovanje ne uniči škodljivih bakterij in ne ustavi njihovega razmnoževanja. To pomeni, da se bo ob ponovnem zamrzovanju izdelka število bakterij spet začelo povečevati. Najslabše pa je, da se poveča tveganje za toksine, ki jih toplotna obdelava ne uniči. Po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo (USDA) so hitro pripravljena živila, ki so bila večkrat odmrznjena, nevarna in jih ne smemo uživati.
Pri nakupu hitro pripravljene hrane bodite pozorni na velike količine neobičajnega ledu v embalaži in prisotnost snega. To lahko pomeni, da je bil izdelek najverjetneje odmrznjen. Zato je bolje, da takih izdelkov ne kupujete. Če zaužijete polizdelke, ki so bili že odmrznjeni, se lahko zastrupite s hrano.
referenca
Olga Voynikova
Prehranski terapevt SOS Pristop k prehranjevanju II. stopnje, SOFFI, RF. Nutricionistka, psihologinja. Članica Združenja nutricionistov Ukrajine, IASARAR, IAPFS, ASN.
Olga Voynikova je študirala na Dnipro State Medical University, National University of Bioresources and Nature Management of Ukraine in Dnipro National University named after Olesya Gonchar. Olesja Gončarja.
Prehranski terapevt SOS Pristop k prehranjevanju II. stopnje, SOFFI, RF. Nutricionist, psiholog. Članica Združenja nutricionistov Ukrajine, IASARAR, IAPFS, ASN.

