Sladko zelje Peliustka v nekaj minutah eksplodira z mize.
Zelo okusno zelje Pelyustka – klasični recept s peso / My kolaž, posnetek zaslona YouTube
Aromatično zelje Pelyustka je zelo okusen pripravek, ki se kuha z dodatkom rdeče pese. Prigrizek ima nenavadno rožnato barvo in je videti kot cvetni lističi vrtnice. Na vsaki praznični mizi se bo razprostrla v nekaj minutah. Rdeča pesa daje zelenjavi bogat sladkast okus, marinada pa ji doda začimbo.
Naučite se kuhati klasično zelje Pelyustka – recept je zelo preprost in vsebuje sestavine, ki jih pozna vsak náš krajan. Ne bo vam žal, tudi če boste pripravili trojno porcijo.
Zelje Pelyustka s peso – recept za ukrajinsko klasiko
Za kuhanje je bolje vzeti ne mlado, ampak staro zelje – tako bo najbolj hrustljavo. In izberite rdečo peso sladkornih sort.
Za 3-litrski kozarec boste potrebovali naslednje sestavine:
- majhna glava zelja;
- ena rdeča pesa;
- trije stroki česna.
Pripravite tudi izdelke za marinado:
- litra vode;
- štiri žlice sladkorja;
- tri žlice kisa;
- dve žlici soli;
- dve žlici masla;
- pet grahov popra;
- dva lovorjeva lista.
Tako hitro kuhano zelje Pelustka se pripravi zelo preprosto: sesekljano zelenjavo prelijemo s slanico in pustimo, da se marinira.
Bob je treba oprati in narezati na srednje velike kvadrate. Rdečo peso je treba narezati na tanke polkroge, česen pa zelo drobno sesekljati. Če želite, da bo jed bolj aromatična, lahko rdečo peso pred tem popečete v pečici.
Za marinado zavrite vodo in vanjo dodajte vse druge sestavine. Zelje Pelustka v ukrajinščini se v kozarec prenese v plasteh s peso in česnom. Zelenjavo napolnite s slanico. Privijte pokrov in pretresite. Posodo postavite v hladilnik – po treh dneh bo zelenjava marinirana in pripravljena za uživanje.
Če imate radi bolj pikantno Pelustko s peso, lahko dodate pekočo papriko ali povečate količino česna.

