Teh 6 pijač vsebuje več sladkorja kot krof: nutricionisti pojasnjujejo, zakaj so škodljive

Te pijače so priljubljene med ljudmi.

V gaziranih pijačah je še posebej veliko sladkorja / foto pxhere.com

Pri uživanju sladkarij ne zamenjujte naravnega sladkorja, ki ga najdemo v sadju, zelenjavi in mlečnih izdelkih, z dodatnim sladkorjem v obliki glukoze, fruktoze, saharoze, saharoze, koruznega sirupa ali celo “naravnih” sladkorjev, kot sta javorjev sirup ali med. Če uživate živila z dodatnim sladkorjem, so lahko posledice za zdravje neugodne. Zato je organizacija Eating Well naštela 6 pijač, v katerih je več sladkorja kot v glaziranem krofu.

Sladek čaj

Sveže pripravljen ledeni čaj je pijača brez kalorij in sladkorja, vendar je sladki čaj druga zgodba.

“Čeprav se morda zdi, da gre za bolj zdravo alternativo gaziranim pijačam, večina ledenih čajev vsebuje veliko dodanega sladkorja,” je opozorila nutricionistka Amy Brownstein.

Ne glede na to, ali ga pripravite doma ali kupite v trgovini, lahko sladki čaj vsebuje 19 g dodanega sladkorja na 227 g ali več.

Čaji, sladkani z medom

Nekatere sladkane pijače, zlasti ti čaji z medom, vas lahko prepričajo, da so bolj zdrava izbira kot pijače, sladkane s sladkorjem ali koruznim sirupom.

“Čeprav med velja za bolj naravnega, je še vedno dodan sladkor, katerega uživanje je treba nadzorovati,” je opozoril Brownstein.

Po njenih besedah je “razlika med trsnim sladkorjem in medom v njuni molekularni sestavi, saj med vsebuje več fruktoze”.

Gazirane pijače

“Gazirane pijače se z razlogom imenujejo pijače praznih kalorij,” je poudarila strokovnjakinja za prehrano Sarah Garone.

Opozorila je, da lahko gazirane pijače povzročijo večjo telesno težo in povečajo tveganje za smrtnost, bolezni srca in ožilja ter cerebrovaskularne bolezni.

“V dietnih gaziranih pijačah se običajno uporabljajo umetna sladila, ki nimajo enakih škodljivih učinkov na presnovo kot sladkor v običajnih gaziranih pijačah. Vendar so študije pokazale, da je pitje večjih količin dietnih gaziranih pijač povezano z večjim obsegom pasu, sladkorno boleznijo in boleznimi srca, čeprav vzročno-posledična povezava še ni pojasnjena, zato je lahko tudi zmerno uživanje dietnih gaziranih pijač bolj zdrava izbira,” dodaja Eating Well.

Limonada

Ne glede na to, ali pijete svežo limonado, limonado iz koncentrata ali limonado v prahu, zmešano z vodo, bo verjetno vsebovala več kot 13 g sladkorja na 227 g odmerka.

“Čeprav ves ta dodani sladkor morda doda nekaj prepotrebne sladkosti trpkemu okusu limon, ne prinaša nobene koristi za vaše zdravje,” je opozoril Garone in poudaril, da lahko redno uživanje limonade poveča tveganje za razvoj kroničnih bolezni, ki jih povzročajo vnetja, čeprav se zdi, da gre za pijačo z okusom svežega sadja.

Športne pijače

Športni in elektrolitski napitki vsebujejo vsa hranila, potrebna za vzdrževanje vodnega ravnovesja.

“Športne pijače pogosto dojemamo kot zdrave pijače in jih zlorabljamo, kar vodi v prekomerno uživanje sladkorja,” je pojasnila strokovnjakinja za prehrano Avery Zenker.

Hkrati je strokovnjakinja dodala:

“Težava je v tem, da športne pijače pogosto uživajo ljudje, ki se ne ukvarjajo z intenzivno telesno dejavnostjo.”

Zato je uživanje različnih vrst celega sadja morda najboljši način za povečanje vnosa vitaminov in mineralov, zagotavljajo strokovnjaki.

Kavni napitki

Čeprav običajna kava, tako hladna kot vroča, ne vsebuje dodanega sladkorja, se sladkor v aromatiziranih sirupih, sladkih hladnih kremah in stepeni smetani lahko hitro nabere.

“Kavni napitki, kot so mešani zamrznjeni in sezonski napitki, običajno vsebujejo prevelike količine sladkorja,” je poudarila strokovnjakinja za prehrano Kendra Hare.

Zato strokovnjaki svetujejo, da zmanjšate količino sladkorja v katerem koli kavnem napitku tako, da nalijete polovično količino sirupa ali uživate v naravni sladkosti mleka v nesladkanih latte in kapučino.

Preberite tudi:

Drugi zdravstveni nasveti

Prej so nam strokovnjaki za prehrano povedali, kakšne koristne lastnosti imajo kosmulje in kako jih jesti. Znano je, da je kosmulja precej univerzalen izdelek, saj ima sladek, meden okus.

Strokovnjaki so tudi pojasnili, katero živilo vsebuje več vitamina C kot pomaranča. Po njihovem mnenju so na seznamu živila, kot so rdeča paprika, ga, mango, jagode in druga.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki