Sočno leno polnjeno zelje v pečici: tako okusno, da mu kotleti niso niti blizu.

Okusno lenobno polnjeno zelje se v pečici izkaže za zelo sočno.

Kako pripraviti lenobno polnjeno zelje v pečici – dva uspešna recepta / My kolaž, posnetek zaslona YouTube

Če nimate želje ali možnosti, da bi kuhali navadno polnjeno zelje, poskusite pripraviti leno. Ni jih treba zaviti v zelje, zato postopek kuhanja (brez upoštevanja peke) ne traja več kot 15 minut. Sami izdelki pa se izkažejo za sočne, nasitne in veliko bolj okusne od kotletov.

Če boste vedeli, kako pripraviti lenobno polnjeno zelje, boste lahko z minimalnim naporom pripravili razkošno večerjo. Splošno načelo je preprosto – sesekljano zelje zmešamo z mletim mesom, nato pa jed spečemo.

Domače leno polnjeno zelje v pečici

Pred peko vnaprej segrejte pečico in pripravite globok toplotno odporen pekač.

Sestavine za sočno lenobno polnjeno zelje v pečici so naslednje:

  • petsto gramov mletega mesa;
  • ena čebula;
  • en korenček;
  • dve žlici olja;
  • tristo gramov zelja;
  • sto gramov okroglega riža;
  • eno jajce;
  • en lovorjev list;
  • sol, začimbe, začimbe po okusu;
  • dve žlici paradižnikove mezge;
  • dve žlici vode;
  • dvesto gramov kisle smetane.

Riž kuhajte, dokler ni na pol kuhan (približno 10 minut). Korenje naribajte in čebulo drobno sesekljajte. Segrejte ponev z oljem. Zelenjavo pražite, dokler ne postane zlata. Surovo zelje naribajte.

Zmešajte mleto meso z rižem, ocvrto zelenjavo, zeljem in jajcem. Po želji začinite in posolite. Z mokrimi rokami izdelke oblikujte v kotlete ali mesne kroglice. V pečici na pekaču ali v naoljenem kalupu razporedite leno nadevano zelje.

Za omako zmešajte vodo, paradižnikovo mezgo in kislo smetano. Po želji začinite z zelišči, česnom ali dišavnicami. Nadevano zelje prelijte tako, da bo popolnoma prekrito. V kalup dajte tudi lovorov list.

Leno polnjeno zelje pecite v pečici približno 40 minut pri 180°. Nato povišajte temperaturo na 220° in pecite še 5 minut, da se naredi okusna skorja.

Leno polnjeno zelje v multipraktiku

Tako pripravljena jed je posebno mehka. Če primerjate oba načina priprave lenobnega nadevanega zelja, recept v pečici vzame manj časa, vendar izdelki ne bodo tako sočni.

Seznam sestavin je naslednji:

  • tristo gramov mletega mesa;
  • tristo gramov zelja;
  • osemdeset gramov okroglega riža;
  • en korenček;
  • ena čebula;
  • eno jajce;
  • dva stroka česna;
  • en lovorjev list;
  • dve žlici olja;
  • sol, poper;
  • sto petdeset mililitrov vode;
  • tri žlice kisle smetane;
  • dve žlici paradižnikove mezge.

Riž večkrat sperite, prelijte z vrelo vodo in ga pustite stati 20 minut. Zelje narežite na majhne kvadratke. Sesekljajte čebulo in naribajte korenje. V načinu “Fry” kuhajte na olju približno 10 minut.

Preberite tudi:

Jajce, riž, pečeno zelenjavo in sesekljan česen vmešajte v mleto meso. Začinite z začimbami. Polnjeno zelje oblikujte v poljubno obliko. Sestavine za omako zmešajte posebej – vodo, kislo smetano in paradižnikovo mezgo.

Leno polnjeno zelje skuhajte v multipraktiku v načinu “enolončnica” ali “kaša”. Na dno posode vlijte žlico olja, razporedite izdelke in prelijte omako. Vstavite tudi lovorov list. Jed kuhajte pod zaprtim pokrovom približno 60 minut.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki