Povedali vam bomo, kako speči krompir v pečici na vaški način in v rokavu.
S krompirjem v pečici boste lahko nahranili vso družino naenkrat / kolaž My, foto depositphotos.com
Krompir, pečen v pečici, je okusna in zelo preprosta jed. Pripraviti morate izdelke, jih dati v model za peko in postaviti v pečico. Tako lahko brez večjega truda pripravite obilno kosilo ali večerjo za vso družino.
Izbrali smo 3 recepte, po katerih lahko pripravite neverjeten pečen krompir.
Krompir v rokavu
Začnimo s peko krompirja v pečici. Z uporabo rokava lahko zagotovite enakomerno segrevanje izdelka in hitrejše pečenje. Za jed vzamemo:
- kilogram krompirja;
- dva korenčka;
- trije paradižniki;
- 250 gramov gob;
- velika čebula;
- trije stroki česna;
- dve žlici rastlinskega olja;
- sol in začimbe po okusu.
Pečico segrejte na 200 stopinj. Olupite krompir, čebulo, korenje in gobe. Krompir narežite na kocke, čebulo na večje kose, korenje na kolobarje, paradižnik na rezine in gobe na štiri kose.
Zelenjavo začinite po okusu in ji dodajte sesekljane stroke česna. Vse skupaj dajte v rokav in pokapajte z oljem. Na eni strani rokav zavežite, na drugi strani pa z roko in ga rahlo pretresite, da se olje razporedi. Drugo stran rokava zavežite in ga približno eno uro pecite v pečici.
Pečen krompir – recept s sirom in slanino
Ta okusna jed bo popestrila vaš jedilnik. Krompir v pečici bo prepojil okus slanine, kisla smetana in sir pa mu bosta dodala mehkobo in sočnost. Za pripravo vzemite:
- kilogram krompirja;
- 150 gramov slanine ali šunke;
- sol;
- koper;
- pet do šest žlic kisle smetane;
- dva do tri stroke česna;
- 100 gramov trdega sira.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Olupite zelenjavo in jo narežite na majhne koščke ali kroge. Slanino narežite na kocke. Te sestavine vlijte v skledo, dodajte začimbe, kislo smetano, sesekljana zelišča in sesekljan česen. Dobro premešajte.
Preberi tudi:
Vse skupaj dajte v pekač in pecite, dokler se krompir ne zmehča. To bo trajalo približno 25-30 minut. Nato ga potresite z naribanim sirom in postavite v pečico še za deset minut.
Krompir po domače – recept
To je zelo svetla in aromatična jed, ki jo je vredno pripraviti vsaj enkrat. Zanjo potrebujete:
- kilogram krompirja;
- 8-10 strokov česna;
- štiri do šest žlic olja;
- štiri do šest vejic rožmarina ali timijana;
- sol;
- poper.
Poskusite izbrati krompir enake velikosti. Dobro ga operite, vendar ga ne olupite. Krompir kuhajte, dokler ni na pol kuhan (15-20 minut).
Vzemite ga iz lonca in ga osušite s papirnatimi brisačami. Gomolje razrežite na četrtine. Vzemite pekač in vanj vlijte olje. S čopičem namažite dno in robove posode. V model položite rezine krompirja.
Pečico segrejte na 210 stopinj. Krompirju v kalupu dodajte česen. Začinite z začimbami in na vrh položite vejice zelišč. Če nimate svežega timijana/ rožmarina, lahko uporabite posušen timijan/ rožmarin.
Krompir pecite v pečici v načinu konvekcije ali žara približno 10-15 minut. Krompir mora biti prekrit z rumenkasto skorjico. Jed je najbolje postreči vročo.

