Gastroenterologi so razkrili, katera vrsta sira je škodljiva za črevesje.

Strokovnjaki so opozorili, da je pri uživanju katerega koli sira vedno pomembna zmernost.

Gastroenerolog povedal, kateri sir je najbolj zdrav / foto depositphotos.com

Sir je izjemno priljubljen in vključen v prehrano skoraj vsakega človeka. Nekateri strokovnjaki za prehrano menijo, da ljudje pojedo preveč sira, zlasti glede na njegove slabosti, kot sta visoka vsebnost maščob in natrija.

Kako sir vpliva na vaše zdravje

Po mnenju astroenterologinje Ekte Gupte lahko nekateri siri povečajo tveganje za bolezni srca in ožilja zaradi visoke vsebnosti soli in maščob, kar lahko povzroči višji krvni tlak in višjo raven “slabega” holesterola, piše Parada.

Opozorila je tudi, da lahko pogosto uživanje sira z visoko vsebnostjo topljivih snovi prispeva k povečanju telesne teže, odpornosti na inzulin in presnovnim motnjam. Visok vnos soli lahko dodatno obremeni ledvice, vsa predelava pa lahko povzroči vnetja po vsem telesu.

Vendar je Gupta tudi opozorila, da ima tudi topljeni sir določeno hranilno vrednost, saj telesu zagotavlja kalcij, beljakovine in nekatere vitamine. Vendar pa je pri uživanju katerega koli sira vedno pomembna zmernost.

Najslabši sir za zdravje črevesja

Gupta pravi, da so siri z visoko stopnjo predelave, nizko vsebnostjo bakterij in visoko vsebnostjo soli jasni zmagovalci. Mednje spadajo mešanice sira v razsutem stanju, rezine sira z okusom in poceni sir za pico.

Preberite tudi:

Gastroenterologinja Ritu Nahar se z vami popolnoma strinja. “Kar zadeva zdravje črevesja, so topljeni siri ena najslabših možnosti. Vsebujejo veliko nasičenih maščob, natrija in emulgatorjev, ki lahko spremenijo črevesni mikrobiom in ob pogostem uživanju prispevajo k vnetjem, napihnjenosti trebuha in presnovnim motnjam,” je pojasnila.

Dodala je, da visoko predelani siri vsebujejo minimalno število živih mikrobnih kultur, če jih sploh vsebujejo,

“Če jih uživamo zelo pogosto, se lahko poveča tveganje za črevesno disbiozo, lahko poslabša prebavo pri predisponiranih posameznikih ter poveča presnovna in kardiovaskularna zdravstvena tveganja, kar dodatno vpliva na zdravje črevesja,” je dejala zdravnica.

Kljub temu je Gupta opozoril, da uživanje majhnih količin takšnih sirov ni “grozno”. Zdravnik je priporočil, naj vsi dajejo prednost naravno staranim sirom, kot so čedar, švicarski sir ali gouda, ter fermentiranim različicam, kot je kefir, saj vsebujejo koristne bakterije.

Gupta je tudi opozoril, da je treba te “dobre” vrste sira uživati zmerno in z živili z veliko vlakninami, kot so zelenjava, sadje, stročnice ali polnozrnata žita, saj lahko vlaknine izboljšajo črevesno floro.

Druge novice o sirih

Prej so strokovnjaki za prehrano našteli 6 vrst sira z visoko vsebnostjo beljakovin. Strokovnjaki so opozorili, da ima sir poleg beljakovin tudi vitamine, ki lahko podpirajo imunski sistem in pospešujejo presnovo.

Morda vas bodo zanimale tudi novice:

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Koristni nasveti in življenjski triki