Z enim cenovno ugodnim izdelkom, ki ga ima vsakdo, se polnjeno zelje spremeni v umetniško delo.
Polnjeno zelje je najbolje dušiti v mleku / My kolaž, posnetek zaslona
Veliko gospodinj ve, kako skuhati polnjeno zelje – recepti se prenašajo iz roda v rod, vendar se med seboj skorajda ne razlikujejo. Praviloma jed pri dušenju zalijemo z vodo, vendar to ni najboljša možnost. Preberite, kaj dodati polnjenemu zelju, da bo sočno in nežno.
Kako skuhati okusno polnjeno zelje – preizkušen recept
Verjetno ni ženske, ki ne bi želela svoje kuharske spretnosti pripeljati do popolnosti. Takšna želja velja za zapletene jedi, za kuhanje preprostejših – kako na primer skuhati nadevano zelje, pa vedo vsi. Vendar tudi za tako na videz nezahtevno večerjo obstaja skrivnost, s katero lahko bistveno izboljšate okus tako zelja kot mesa.
Trik je v izdelku, ki ga je treba preliti čez že zvite “zvitke”, zato če še vedno niste uganili, v čem dušiti nadevano zelje – poskusite dodati mleko. Prepričani smo, da boste nad rezultatom navdušeni in da se ne boste želeli vrniti k običajnemu receptu z vodo.
Sestavine: 1:
- 15-20 listov zelja;
- 300 gramov mletega mesa;
- 0,5 skodelice kuhanega riža;
- 2 čebuli;
- 1 korenček;
- 500 ml mleka s poljubno vsebnostjo maščob;
- 1 žlica paradižnikove paste;
- 3 stroki česna;
- sol, poper, olje.
Po tej tehnologiji boste dobili čudovito nadevano zelje – recept je preprost, a zelo dober. Najprej morate vzeti zelje, ga oprati, izrezati sredico in zelenjavo spustiti v lonec z vrelo vodo. Kuhajte, dokler se ne zmehča, nato ga vzemite ven in ločite liste.
Riž skuhajte do polovice, ga združite s surovo drobtinico in eno naribano čebulo. Začinimo s soljo, poprom in premešamo. Drugo čebulo narežemo na kocke, damo na segreto ponev, namazano z oljem, in dodamo naribano korenje. Zelenjavo pražimo do zlate barve, dodamo paradižnikovo mezgo, sol in poper ter pražimo še pet minut.
Na desko položite en list zelja, ga udarite s kladivom, da odstranite zgostitve, nadev iz mletega mesa in riža položite bližje širokemu robu. Dovbets zvijemo in zelje s prsti močno stisnemo, da se med dušenjem ne razleti. Po enakem načelu zvijemo tudi preostale zvitke.
Preberi tudi:
Nadevano zelje na obeh straneh zlato prepražimo, nato ga prenesemo v lonec ali kotel, zalijemo z mlekom in zavremo. Zmanjšamo temperaturo, lonec pokrijemo s pokrovko in kuhamo 20 minut.
POMEMBNO: Med kuhanjem se lahko mleko sesiri, vendar se tega ni treba bati – z žlico odstranite sirotko in zelenjavni preliv dodajte polnjenemu zelju ter kuhajte še 20 minut.

