Leno polnjeno zelje v ponvi in v loncu se bo izkazalo enako okusno.
Leno polnjeno zelje se pripravi zelo preprosto / foto depositphotos.com
Za mnoge ljudi je otroštvo najboljši in brezskrbni čas. Pogosto je povezano z nekaterimi prazniki ali hrano, saj kdo bo pozabil zelo lenobno nadevano zelje po babičinem receptu, ki so ga pripravljali z ljubeznijo in toplino.
Pripravili smo dva okusna recepta za to jed.
Lenobno polnjeno zelje – recept za ponev
Najprej razmislite o takšni različici tega preprostega kosila ali večerje. Zanjo morate vzeti:
- 250 gramov belega zelja;
- 300 gramov mletega mesa;
- 100 gramov riža;
- en korenček;
- ena čebula;
- ena žlica paradižnikove mezge;
- 200 mililitrov vode;
- rastlinsko olje;
- sol;
- poper.
Čebulo in zelje narežite na srednje velike kocke, korenje pa naribajte. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo korenje in čebulo. Ne pozabite jih premešati, da se zelenjava enakomerno skuha.
Ko je porumenela, vlijte mleto meso. Pomembno je, da jo z lopatko razbijemo na majhne koščke in nenehno mešamo, dokler meso ne spremeni barve.
V ponev vlijte opran riž in prilijte vodo. Dodamo paradižnikovo mezgo, začimbe, zelje in dobro premešamo. Ko jed zavre, jo pokrijte s pokrovko in zmanjšajte ogrevanje na minimum. Tako lenobno nadevano zelje v ponvi kuhajte približno eno uro.
Jed postrezite s kislo smetano. Za lepoto lahko po vrhu potresemo sesekljana zelišča.
Lenobno polnjeno zelje v loncu – preprost recept
To jed lahko pripravite tudi v globlji posodi, tako da bo zadostovala za večkrat ali za sprejem gostov. Za polnjeno zelje vzamemo:
- 400 gramov belega zelja;
- 600 gramov mletega mesa;
- skodelica riža;
- srednje velika čebula;
- eno jajce;
- šest žlic moke;
- šest žlic kisle smetane;
- tri žlice paradižnikove mezge;
- 100 mililitrov rastlinskega olja;
- sol;
- poper.
Preden začnete kuhati lenobno polnjeno zelje v loncu, morate pripraviti izdelke. Nadev lahko kupite ali pa ga pripravite sami doma. Riž dobro operemo, ga prelijemo s hladno čisto vodo in skuhamo. Po kuhanju ga kuhamo nekaj minut in odcedimo na cedilu.
Zelje narežemo na majhne kocke in ga damo v skledo. Prelijemo ga z vrelo vodo in pustimo stati približno deset minut. Nato ga odcedimo skozi sito.
Čebulo narežemo na majhne kocke, korenje pa naribamo. V ponvi segrejte majhno količino olja ter čebulo in korenje pražite, dokler se ne zmehčata.
Preberi tudi:
V skledi zmešajte riž, mleto meso, zelje in ocvrto zelenjavo. Začinite z začimbami in dodajte jajce.
Vse skupaj premešajte, da se zmes dobro zlepi. Če razpade, vmešajte dodatno jajce. Z mokrimi rokami oblikujte polnjeno zelje, ga pomočite v moko in ocvrite v olju, da se na obeh straneh zapeče. Položite jih v ponev z debelim dnom. Paradižnikovo pasto zmešajte s kislo smetano in dodajte vročo vodo, da omaka spominja na tekoči kefir. Začinimo jo z začimbami in jo vlijemo v nadevano zelje. Če jih omaka ne prekrije 90 %, dodajte še malo vode.
Kuhaj na srednji temperaturi, dokler tekočina ne zavre. Nato pokrijte s pokrovko, zmanjšajte temperaturo na nizko in kuhajte približno 30 minut.

