Povedali vam bomo, kako doma hitro pripraviti okusno jabolčno pito.
Jabolčna pita je enostavna za pripravo doma / kolaž My, foto depositphotos.com, flickr
Peka z jabolki je že dolgo zaščitni znak jesensko-zimskega obdobja, saj si v hladnih večerih vedno želimo prijetnih sladic.
Obstaja veliko različnih načinov za pripravo jabolčne pite. Številne države po svetu imajo svoje recepte za to pecivo. Izbrali smo tri zanimive različice, ki jih je vredno preizkusiti.
Jabolčna pita s kislo smetano
To je zelo preprosta jabolčna pita, ki je odlična po napornem dnevu. Za njeno pripravo potrebujemo:
- 200 mililitrov kisle smetane;
- dve jajci;
- pet kislih jabolk;
- skodelica sladkorja;
- skodelico moke;
- čajna žlička kvasa.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Jabolka olupite in narežite na rezine. V skledi stepite jajca s sladkorjem. Nato vmešamo kislo smetano in moko, da ne bo grudic. Testo bo srednje gosto.
Pekač za peko obložimo s pergamentom in ga namastimo z oljem. Vanj vlijte polovico testa in vanj položite rezine sadja. Po vrhu prelijte preostalo testo in ga z lopatko poravnajte. Pecite približno 35-40 minut.
Francoska jabolčna pita
Ta jabolčna pita je pripravljena z mlekom. Lahko vzamete katero koli sadje, ki vam je všeč. Za peko morate vzeti:
- 900 gramov jabolk;
- 70 gramov moke;
- 100 mililitrov mleka;
- dve jajci;
- 50 gramov sladkorja;
- čajna žlička vanilijevega sladkorja;
- čajna žlička kvasa;
- ščepec soli;
- 20 gramov masla;
- 20 mililitrov limoninega soka.
V skledi stepite jajca s soljo, sladkorjem in vaniljo do svetle barve. V testo vlijte stopljeno maslo in mleko sobne temperature ter premešajte.
V skledo presejemo moko in pecilni prašek. Testo dobro stepite, da ne bo grudic. Testo bo precej tekoče.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Medtem olupite jabolka in jih narežite na tanke rezine. Čim tanjše so, tem boljše so. Sadje prelijte z limoninim sokom.
Preberite tudi:
Jabolka vlijte v testo in dobro premešajte. Model obložite s pergamentom in ga namastite. Testo in jabolka položite v model in pecite približno 50 minut.
Pito ohladite v modelu in jo nato za nekaj ur postavite v hladilnik. Nato jo lahko vzamemo ven, razrežemo na kose in pred serviranjem okrasimo.
Jabolčna pita s kefirjem
Na koncu si oglejmo še en preprost in cenovno dostopen recept. Pecivo bo puhasto, mehko in zelo dišeče. Za pripravo vzamemo:
- 250 mililitrov kefirja;
- tri jajca;
- 100 mililitrov rastlinskega olja (brez vonja in okusa);
- 200 gramov sladkorja;
- 160 gramov moke;
- 10 gramov kvasa;
- 650 gramov jabolk;
- pet gramov vanilijevega sladkorja;
- ščepec soli;
- dva grama mletega cimeta.
Sadje za jabolčno pito je bolje vzeti kislo-sladko in z gostim mesom. Vsebnost maščobe v kefirju ni pomembna, vendar večja kot je, okusnejši je.
V skledi stepite kefir in jajca na sobni temperaturi do homogene mase. Prilijte olje in premešajte. Nato vmešajte sladkor, vanilijo, cimet in sol. Presejano moko in pecilni prašek dodaj po delih, da ne bo grudic.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Jabolka olupite in jih narežite na tanke rezine. Dobro premešamo in prenesemo v z oljem namazan model. V pečici pečemo približno 40 minut.

