Domača majoneza je veliko bolj okusna kot kupljena v trgovini in se že prvič dobro obnese.
Presenečeni boste, da je domača majoneza preprost recept z dostopnimi izdelki / My kolaž, posnetek zaslona Instagrama, foto depositphotos.com
Nobena skrivnost ni, da majoneza, kupljena v trgovini, ni najbolj uporaben izdelek z zelo vprašljivo sestavo. Ne moremo natančno vedeti, kaj vse je vanjo dodal proizvajalec. Druga stvar je domača majoneza. Ta apetitna omaka ima naraven okus, diši po jajcu in je popolnoma brez kemičnih dodatkov.
Če boste vedeli, kako pripraviti domačo majonezo, se ne boste nikoli več mogli vrniti v trgovino. Domača omaka je namreč neprimerljivo bolj okusna. Pripravimo jo na elementaren način – vse sestavine morate le stepsti z mešalnikom ali metlico.
Domača majoneza – klasičen recept
Osnova jedi sta sončnično olje in jajce, ki ju stepemo v homogeno emulzijo. Poseben okus omaki dajejo gorčica, kis in sladkor. Po želji lahko dodamo česen, limonin sok ali zelišča.
Sestavine za domačo majonezo za 1 jajce:
- dvesto dvajset mililitrov sončničnega olja;
- žlica gorčice;
- čajna žlička sladkorja;
- čajna žlička kisa;
- ščepec soli;
- eno jajce.
Da bo omaka homogena in jo bo mogoče zmešati, sestavine prej vzemite iz hladilnika in jih segrejte na sobno temperaturo.
Vse sestavine razen kisa dajte v majhen kozarec. Omako začnite stepati s potopnim mešalnikom pri visoki hitrosti. Sprva naj bodo rezila blizu dna. Ko omaka postane bela in homogena, vlijte kis. Nato mešalnik dvigujte in spuščajte, dokler se emulzija ne spremeni v majonezo. Omako stepajte približno 5 minut.
Preberi tudi:Če je vaša domača majoneza preveč tekoča, jo pustite 2 uri v hladilniku in ponovno stepite ter dodajte več olja. Če je zelo gosta, jo razredčite z vodo. Omako hranite v zaprti posodi v hladilniku največ 5 dni.
Če veste, kako narediti domačo majonezo, vam bo ta omaka všeč / foto depositphotos.com
Domača majoneza brez jajc
Če iz kakšnega razloga ne želite uporabljati jajc, se jim lahko odpoveste. Ta omaka je bolj nežnega in kremastega okusa.
Potrebujete naslednje sestavine:
- sto mililitrov mleka;
- dvesto mililitrov sončničnega olja;
- ena in pol žlice kisa;
- čajno žličko gorčice;
- ščepec soli;
- ščepec sladkorja.
Najprej v kozarcu 1-2 minuti stepajte mleko in maslo. Nato vlijte preostale sestavine. Omako ponovno stepite do homogene zmesi in jo po okusu okusite. Po želji dodajte, kar manjka, in več masla, če je zmes zelo tekoča.
Domačo majonezo na mleku hranimo dlje kot jajčno majonezo – približno 10 dni.

