Povedali vam bomo, kako speči skušo, da ne bo smrdela in da bodo gostje prosili za še več.
Skuša v pečici postane dišeča in okusna / foto depositphotos.com
Vsaka izkušena gospodinja ima svoj kronski recept, kako okusno speči ribo v pečici. Vendar pa je vedno vredno poskusiti nekaj novega, da bi zadovoljili sebe, svoje bližnje in goste.
Izbrskali smo tri zanimive različice, kako marinirati skušo za peko. Riba bo dišeča, s hrustljavo skorjico in nežno notranjostjo.
Pečena skuša s sojino omako in limono
Ta recept lahko štejemo skoraj za klasiko. Ribo razrežemo na porcijske kose, jo mariniramo in nato spečemo. Za pripravo takšne jedi morate vzeti:
- eno skušo;
- poper;
- koriander;
- pet žlic sojine omake;
- ena žlica limoninega soka;
- ena čajna žlička sladkorja;
- ena žlica rastlinskega olja.
Ribi odstranite glavo, rep, plavuti in hrbtenico. Očistite notranjost in jo temeljito operite. Fileje na obeh straneh začinite z začimbami in jih narežite na koščke.
Iz folije oblikujte ladjice. Vanje položite ribe s kožo navzgor. Nato pripravite marinado za skušo. Limonin sok, sojino omako, olje in sladkor zmešajte do homogene zmesi. Sladkor se mora popolnoma raztopiti.
S to omako prelijte ribe in jih pustite stati 30 minut. Pečico segrejte na 200 stopinj in skušo pecite 15 minut. Pomembno je preveriti, ali je riba porumenela in ni presušena, v notranjosti pa ostane mehka in sočna.
Skuša v pečici v omaki iz kisle smetane in gorčice
Riba po tem receptu je mehka, z rahlo pikantnimi notami in prijetnim hrustljavim okusom zrnate gorčice. Za pripravo vzemite:
- dve skuši;
- tri srednje velike čebule;
- 100 gramov kisle smetane (15-20 %);
- čajna žlička namizne gorčice;
- čajno žličko zrnate gorčice;
- žlica sojine omake;
- 0,5 čajne žličke soli;
- malo mletega črnega popra.
Ribe očistite in sperite, da na njih ne bo črnih madežev ali krvi. Narežite jo na 1,5-2 cm velike kose. Nato pripravite marinado za pečene skuše.
Z metlico zmešajte dve vrsti gorčice, kislo smetano, sojino omako in začimbe. Čebulo narežemo na tanke polžke in jo dodamo omaki ter premešamo. Ribe potopite v marinado in jih pustite stati 30 minut.
Pečico segrejte na 180 stopinj. V pekač položite čebulo z omako in nanjo položite koščke rib. Pecite 30 minut.
Skuše v pečici s korenjem in čebulo
Po tem receptu se skuša v pečici skuha cela. Za pripravo vzamemo:
- eno skušo;
- en korenček;
- ena velika čebula;
- dve žlici rastlinskega olja;
- osem paprik origana;
- 0,5 čajne žličke soli;
- ena limona;
- sveža zelišča.
Če je riba zamrznjena, jo čez noč postavite v hladilnik, da se odmrzne. Nato odstranite notranjost, plavuti, glavo in rep. Če pustite glavo, ne pozabite odstraniti škrg.
Skušo sperite od zunaj in od znotraj ter jo osušite s prtički ali papirnatimi brisačami.
Preberite tudi:
Zmešajte sol in poper ter z njima namažite ribo znotraj in zunaj. Med mariniranjem pripravite zelenjavo.
Olupite korenje in ga naribajte na drobnem strgalu. Čebulo olupite in narežite na tanke četrtine ali majhne kocke. Segrejte ponev z oljem in na njem prepražite čebulo, da postane prozorna. Dodajte korenje in kuhajte, dokler se ne zmehča.
Ribo nadevajte z zelenjavo in jo zavijte v folijo. Položite jo na pekač s trebuhom navzgor.
Pečemo pri 180 stopinjah približno 30 minut. Pet minut pred koncem odvijemo folijo, da se naredi lepa skorjica. Pred serviranjem poškropite s sokom polovice limone ali okrasite z rezinami citrusov in sesekljanimi zelišči.

